Elda säkert i vinter

[bildbeskrivning] Person håller i vedträ framför en kamin med eld

Nu när vintern blir allt kyligare och elpriserna allt högre, är det fler som väljer att elda i kaminer, öppna spisar andra lokaleldstäder. För att minska risken att det går över till en soteld finns det några bra tips att tänka på:

  • Använd torr ved i lämplig storlek, kapad i lämplig längd och kluven. Vid upptändning krävs ofta tändved d.v.s. stickor och tunnare vedträn.
  • Tänd i toppen, så undviker du onödiga utsläpp
  • Max 3 kg ved i timmen (såvida inte manualen säger annat)
  • Låt eldstaden vila – lika länge som den varit aktiv!
  • Rätt mängd förbränningsluft gör att elden brinner med klara och livliga lågor.
  • Kontrollera röken. Den ska vara klar och genomskinlig, inte svart.
  • Kontrollera rökgastemperaturen över tid. Den ska inte överstiga 350°C, annat än vid kortare tillfällen – t ex just när brasan tänds eller när syre på olika sätt tillförs. En rökgastermometer är en bra investering!
  • Lägg sot och aska i en plåthink med lock. Placera den på ett underlag som inte är brännbart.
  • Pyrelda inte.
  • Veden ska vara torr. Den bör vara lagrad torrt och luftigt minst ett år (inte under en presenning).

För mer information kan du läsa på vår sida om sotning

I händelse av soteld:

  • Stäng alla luckor på eldstaden.
  • Ring 112.
  • Kontrollera hela tiden skorstenen i hela dess längd – speciellt vid bjälklagsgenomgångarna och på vinden samt taket och där gnistor från skorstenen kan blåsa in under trasiga tegelpannor.

Naturvårdsverket, om hur du tänder en kamin

Skip to content